За първи път у нас се провежда Международен салон по подводна фотография. Най-добрите майстори в света на снимки от морското дъно, представят творбите си във Варна. 

Снимка: btvnovinite.bg

От близо 400 фотографии, журито отся 67 кадъра, заснети във всички земни морета и океани. Организаторът Юлиян Недев казва, че колекцията отвежда хората, които не могат да се спуснат долу, в света на мълчанието, сред  красотата на морските обитатели.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато ти отидеш долу и поседиш, преди да направиш снимки, това същество свиква с теб, започва да се заиграва с теб”, разказва Юлиян.

Една от най-ярките срещи на Юлиян при гмурканията му с апарата е досегът с двуметров морски скат.

Освен че трябва да си добър с камерата, е задължително да си отличен водолаз. През последните години все по-популярен, но и труден стил е т. нар. концептуална фотография – когато пред обектива под повърхността застане човек, а ефектът е повече от мистичен.

„И е изключително впечатляващо, когато тази човешка фигура изпадне в безтегловност и разкрие тази невероятна красота на човешкото съвършенство”, обяснява подводният фотограф и член на журито Пламена Милева.

Снимка: btvnovinite.bg

Моделите трябва и да са умели гмуркачи.

След Варна, Международният салон по подводна фотография ще гостува на Бургас, София и Пловдив.