Между 500 и 10 000 лева глоба може да бъде наложена заради строителните дейности в местността "Поляните" в Синеморец. Преди два дни регионалната екоинспекция извърши проверка и установи нарушения.

Преди седмица Нели Дончева се разхожда по устието на река Велека, за да снима птици. Вместо това апаратът и улавя как в района на скалните образувания "Корабите" се излива бетон.

Любителски кадри в социалните мрежи показват строителството в продължение на няколко поредни дни. Дейностите са въпреки забраната за строителство през летния период, но в съответствие с прието решение от Общински съвет срокът да бъде удължен заради пропуснатото през пандемията време.

Теренът е частен. Имотът има подробен устройствен план и разрешително за строеж. Предвидено е изграждането на две вили. bTV не успя да открие собственика на парцела. 

Регионалната екоинспекция излезе със становище, че ще санкционира строителните дейности, тъй като се извършват по време на период на гнездене на птиците. Проверката продължава и все още не е ясно каква ще бъде наложената глоба.

Министерството на околната среда и водите общината отказаха коментар до приключване на проверката на екоинспекцията.