Съвсем скоро ще е наличен окончателният доклад на БАН, който да даде отговор за съдбата на евентуалната ни втора атомната електроцентрала – тази в Белене. В момента е готов само междинен доклад, който представя един от възможните сценарии, коментира в студиото на „Лице в лице” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите ѝ в този междинен доклад се посочва, че след 2035 г. на територията на нашия регион ще има дефицит на енергийни мощности, а ние не трябва да разглеждаме България като самостоятелен пазар на електроенергия, а да гледаме на регионалния пазар като на едно цяло.

Тя посочи, че решението за АЕЦ „Белене” предстои да се вземе на базата на подготвяния от БАН доклад, но това става с яснотата, че неговите последствия ще са и за следващите поколения.

За нас е приоритет да използваме това оборудване по възможно най-добрия начин, 3 млрд. са инвестирани до момента, посочи тя. Половината оборудване е доставено и е на площадката на АЕЦ „Белене”, а другата половина ще бъде в България до края на годината.

Доставеното оборудване се съхранява по възможно най-добрия начин, като се спазват стандартите и указанията на заводите производители, посочи още Петкова. Предстои и изграждането на навеси.

Вижте още във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!