Отлив от редиците на ГЕРБ – близо петдесет души от Видин и региона заявиха отказ от членството си в партията.

Сред тях са ключови фигури от общинското ѝ ръководство, заемали доскоро и централни постове на местно и държавно ниво. Членството си в ГЕРБ отказват бившият областен управител Албена Георгиева и бившият кмет на Видин Огнян Генков. Преди това и двамата се оттеглят първо от общинското ръководство.


„Няма как да се съглася с работата на местното ръководство, всъщност местното ръководство работеше против принципите на тази партия, няма как да остана член“, уточни Георгиева. А според Генков – всичко, което се е случило по време на местните избори миналата година, е било предателство, спрямо устава на политическа партия ГЕРБ.

Напрежението в редиците започнало от кампанията за местните избори. „Те са получили през това време доста сносна политическа реализация. В момента, в който тази реализация не е факт, те си тръгват. Явно ще я търсят на друго място“, отговори ръководителят на ГЕРБ-Видин Емилиян Енчев.

Партията напускат и двайсетина души от Капитановци, сред които и кметът на селото. Оттегля се и един от най-младите в редиците ѝ. „Бързо бях разочарован от политиката – в частност това, че се вменява на определени хора как да се гласува в Общински съвет“, посочи Калин Каменов.

Ръководството на ГЕРБ съзря в казуса външна амбиция. „Разбира се, тук прозират, може би, неудовлетворени политически амбиции. Не само на членове на ГЕРБ-Видин, но и извън нея. И много интересно е, че в молбите за напускане никъде няма мотиви“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя добави, че структурата пък се представила неубедително на последния вот.