Бившият председател на ДПС и настоящ лидер на ДОСТ Лютви Местан призова симпатизантите си да гласуват за "Демократична България" на предстоящите на 4 април парламентарни избори. 

„Дълбоко съм убеден, че политическата интеграция на българските граждани – турци и мюсюлмани не трябва да зависи от една единствена партия. Монополът на ДПС върху турците и мюсюлманите в България е фундаментален порок и основен проблем на българската демокрация, защото осигурява несъразмерна политическа власт на ДПС, която тя преобразува в корупционни схеми чрез контрола върху ключови системи на държавната власт – общини, изпълнителна власт, регулаторни органи, служби и прокуратура. Това е реалната същност на ДПС. Името "права и свободи" е само фасада“. Така обяснява Местан мотивите за своя призив в пост във „Фейсбук“.

По неговите думи това е причината да създаде партия ДОСТ „с най-радикалната дясна политическа платформа с акцент върху необходимостта от радикално ликвидиране на всички форми и символи на комунистическо наследство, а също така и лустрация“. 

Според Местан обаче отбелязва, че партията му не е била разбрана и е станала жертва на клевети. Затова той е потърсил партия, която да се противопостави на ДПС и я намира в лицето на „Да, България“ и нейния лидер Христо Иванов. 

„Лидерът на "Да България" - Хр. Иванов изведе на фокуса на общественото внимание инак добре известните корупционни схеми на ДПС, за които специализираните държавни институции са в режим на престъпно бездействие. Освен това Хр. Иванов е първият лидер на системна българска партия, който с екипа си на 26-ти декември 2020 г. посети гроба на Тюркян и отдаде почит на жертвите на т.н. "Възродителен процес", пише Лютви Местан. 

„В името на стратегическата цел – равноправно включване на всички български граждани в политическия процес, независимо от етнически и религиозен произход, започнахме диалог с "Демократична България". Без да поставяме предварителни условия, ние заявихме готовност да дадем подкрепа на парламентарния вот на четвърти април. Заявихме също така готовност, ако има общо съгласие, да поемем достатъчно голяма и широка отговорност за листите в определени избирателни райони. Очакването на подобен резултат порoди огромни надежди сред хиляди избиратели, а активът на ДОСТ от страната и чужбина започна предварителна работа за организацията на предизборната кампания“, допълва лидерът на ДОСТ. 

Местан посочва, че „фактът, че в крайна сметка решението за листите и отговорността за тях не е споделена с ДОСТ, а е изцяло на „Демократична България“, най-вероятно е поставил в деликатно положение активистите по места“. 

Фактът, че в крайна сметка решението за листите и отговорността за тях не е споделена с ДОСТ, а е изцяло на „Демократична България“, най-вероятно е поставил в деликатно положение активистите по места. Бих ги призовал да бъдат спокойни, защото отговорността за това не е тяхна, а единствено моя“. 

„Призовавам Ви – свободни, отговорни и достойни като истински демократи да подкрепим с номер 11 Коалиция „Демократична България", завърша посланието си Местан. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!