Месец след инцидента в Айтос, при който водач на камион уби баща и двете му деца, и рани тежко ученик, институции и граждани още спорят за обезопасяването на "отсечката на смъртта".

Междувременно шофьорът на камиона, предизвикал катастрофата, е привлечен като обвиняем, научи bTV. Той също пострада при инцидента, за това е разпитан по-късно. Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на трима души и на тежка телесна повреда на още едно лице. 

Жители на Айтос се събират на обществено обсъждане как да бъде обезопасена "отсечката на смъртта". Ще участват представители на институции, на общината и експерти от Института по пътна безопасност.

А иначе от полицията отчитат намаляване на опитите през този месец на шофьори на камиони да карат претоварени и с висока скорост в региона.

Проверени са близо 300 товарни автомобила, като са съставени 20 акта за претоварване.

Местните жители обаче не са доволни от мерките.  

Според местни жители, участвали в обхода на отсечката, заедно с експерти, проблемният участък започва на 3 км от Айтос.

"Самият наклон е много стръмен и наистина ако са претоварени самите камиони и честото използване на спирачки ги кара да откажат спирачките, да прегряват и да се спускат по самия наклон надолу без спирачки", заяви Вергин Терзиев - доброволец към Института за пътна безопасност.

"Ще бъде направен буфер от купчини с пясък. При отказване на спирачките, шофьорите ще могат да отбият в дясно и съответно по този чакъл, който ще намали изкуствено скоростта и в пясъка те ще могат да спрат аварийно", каза инж. Митко Порязов - директор на ОПУ – Бургас.

Камера брои колко автомобили минават оттук. Има начин обаче как и да претегля в движение колко натоварени са камионите.

Поставени са знаци за намаляване на скоростта.

"Сменяме местата на кантарите, много гъвкаво, наблюдаваме пренасочване на движението, наблюдаваме опити да се върне движението в този участък, работим на територията на три общини, за да можем да обхванем тези процеси", обясни комисар Неделчо Рачев - началник на Охранителна полиция.

"Никакви мерки не са взети засега! Единственото е, че има полиция и сложиха вчера по-нагоре една кутия където ще бъде камерата. Това е! Това е пътят на смъртта – от Зетьово до колелото долу - това цялото е проблемно трасе и трябва да се вземат мерки, ето тук минават деца", обясни Галина Димитрова – Инициативен комитет "Стига жертви".

От Пътното уверяват, че са заложили изграждането на обходен път, но община Айтос трябва да определи трасето. А тежко пострадалият ученик вече се възстановява у дома. 
 
Довечера Айтос ще почете паметта на загиналите в катастрофата.