Новата пратка ваксини се чака другата седмица. Мерките дават ефект, казват още от Националния оперативен щаб и допълват, че броят на излекуваните трайно е по-висок от този на заболелите.

В края на годината от Щаба отчитат трайна положителна тенденция за епидемията у нас. В последния ден на 2020 г. данните изглеждат така: 

  • Новозаразените са 1729 
  • За изминалото денонощие излекуваните са близо 3000, а 110 са починали 
  • От началото на епидемията случаите у нас надхвърлиха 200 000
  • Излекували са се над 118 000 души 
  • Жертвите на вируса са над 7500 

Към края е и имунизирането с първите дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех". Нови доставки се очакват още в първите работни дни на 2021 г.

Здравните власти отчитат спад и в заболеваемостта, и в смъртността. Наблюдаваме трайна тенденция за увеличен брой на излекуваните спрямо новозаразените, отбеляза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Възможност за промяна на мерките и оценка на обстановката ще има след една пълна работна седмица, заявиха от Щаба. Положителна тенденция отчете и премиерът.

"С всичките наши мерки успяхме да се докараме до 24 място", посочи той. 

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че пациентите, нуждаещи се от кислородна терапия, са намалели с 40% до 50%. 

Първите ваксини вече свършват, до дни се очаква и следващата доставка. Този път дозите ще пристигнат у нас със самолет. 

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че на 4 или 5 януари се очаква да дойдат около 25 000 дози ваксини, а в средата на месеца предстои следваща доставка от около 35 000 дози. В края на януари или началото на февруари същото. С тях ще продължи имунизирането на медиците.

Националният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че масовото ваксиниране у нас може да започне най-рано във второто или третото тримесечие на 2021 г.