Наблюдава се трайна тенденция на увеличен брой излекувани от коронавирус спрямо случаите на новозаразените, съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за ситуацията с COVID-19 у нас. 

„Не се радваме, че имаме повече излекувани. Целта ни е българките граждани да бъдат здрави и да посрещнат ваксината, чрез която да изградим колективен имунитет и да преборим това заболяване“, каза Ангелов. 

"Намалява и смъртността, но трябва да продължим да поддържаме тази тенденция стабилна", заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

България е на 24-то място в ЕС и на 5-о на Балканите по отношение на новозаразените. По отношение на смъртността обаче страната ни е на трето място в ЕС. На Балканите сме на първо място, съобщи Кунчев.

"Намалява разликата на заболеваемостта между отделните региони. С най-ниска заболеваемост са областите Кърджали и Монтана, а с най-висока - Варна и Сливен", каза още доц. Кунчев, но уточни, че по време на празниците не могат да се правят точни изводи за ситуацията.

„През празниците трудно можем да направим някакви изводи, но натискът върху софийските болници силно намаля“, каза шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Той отчете и спад в пациентите във ВМА.

„В най-тежките моменти при нас приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, които имаха нужда от кислородна терапия. Тези пациенти намаляха с 40-50%“, каза той.

По думите му ваксинационната кампания във ВМА върви добре – изпълнени са всички предвидени дози, като има още много желаещи.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Ваксините

„На 4-5 януари ще получим следващата доставка от 25 хил. дози. Тази ще пристигне със самолет, след което ще се разпредели из страната“, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той добави още, че с този темп на ваксиниране през януари би трябвало да се завърши ваксинацията на медицински лица.

„Чакаме ваксината на „Модерна“ да получи разрешение. Ако започнем да поставяме и от нея, можем да стартираме втората фаза с хората в домовете за възрасти, тези с увреждания и всякакъв тип резидентни центрове“, каза още Кунчев.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Здравните власти посъветваха всеки ваксиниран с първата доза на „Пфайзер“ да спазва строго противоепидемичните мерки, докато получи втора доза от препарата.

Относно предстоящото посрещане на новата година Костадин Ангелов посъветва гражданите на страната да спазват мерките.

„В заповедта ясно е разписано, че не повече от 15 души могат да се събират на семейни тържества. Опитите да бъде заобиколена заповедта няма да престанат“, каза Ангелов.

По повод тържеството на площада в Габрово здравният министър обяви, че ще бъде наложена глоба на организаторите.

„От РЗИ изпратиха няколко екипа, които следиха спазването на мерките. Ще има санкция за организаторите. За мен… аз не мога да намеря логика в тези действия“, каза още Ангелов.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Последният брифинг на Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването започна с награждаването на най-възрастната медицинска сестра у нас - Ценка Досева. Тя получи златен знак първа степен от здравния министър по повод на празника на медицинската сестра у нас.