Серия мерки срещу катастрофите, при които загиват пешеходци, предлага Държавната агенция "Пътна безопасност".

Най-сериозната от тях е въвеждането на така наречената "Зона 30". С нея се предлага ограничаване на скоростта в жилищните райони до 30 км/ч.

Друга мярка е поставянето на двойни мантинели, които за разлика от единичните могат да удържат автомобил с голяма маса и с висока скорост на движение. 

На трето място се предлага обновяване на пешеходните пътеки - пребоядисване на маркировката, сигнализация със знаци и насочено осветление.

Със "Зона 30" в малките квартални улички, се въвежда ограничение - скорост до трийсет километра в час.

Когато колата се движи с трийсет километра в час, шофьорът има два пъти повече време за реакция, отколкото ако кара със шейсет.

В центъра на столицата Зона 30 на практика вече е в сила. Според пътни инженери, за да се намали скоростта, не е достатъчно просто да се сложи знак. Трябва да се промени и организацията на движението.

Предвижда се поетапно намаляване на скоростта и по булевардите, така че от високата скорост по булеварда, шофьорът да влезе в "Зона 30" с ниска скорост.

Планира се още пешеходните пътеки да се пребоядисат и обновят, като към тях бъдат насочени лампи, за да ги виждат шофьорите по-добре и да пазят пешеходците.

"Зона 30" е общоевропейска инициатива, опитът от която показва, че като се намали скоростта, намаляват и фаталните инциденти с пешеходци.