Менюто, което се сервира на борда на Авиоотряд 28, остава без твърд алкохол, според новия вариант на обществената поръчка за кетъринг, публикувана на сайта на държавния превозвач.

Редуцирането на списъка с ястия и напитки и цената им дойде след сериозната обществена реакция, накарала премиера Бойко Борисов да задвижи спирането на поръчката с признанието, че отказва да бъде обслужван от кетъринга.

Няколко дни по-късно транспортният министър Ивайло Московски изпълни поръчението с уговорката, че менюто на борда няма как да се принизи до пръжки и туршия.

С развитието на скандала пък стана ясно, че от години на властта във въздуха се сервират екзотични ястия с омари и скариди.

Първоначалният вариант на поръчката ѝ даваше прогнозна стойност от 40 000 лв. Според новия документ обаче тя ще струва около 30 000 лв. за периода 2015/2016 година.

Разнообразието от храни, напитки и консумативи, с които ще разполагат представителите на най-високо ниво в държавата, е намален от 119 на 72 артикула.

В списъка този път липсват предлаганите по-рано четири вида алкохол в разфасовка от 0,05 л, сред които уиски с черен етикет, водка, джин и бейлис. Остава бирата - само българска.

Сред свежите плодове вече няма екзотичните ананас, манго и папая. Остават обаче два вида ябълки, каквито премиерът ядял на борда, според транспортния министър.

Броят на предлаганите плата също е намален – от 18 на 6 вида.

Основните ястия, в които преди влизаха сьомга, бяла риба, октопод, калмари и омар, вече са по-опростени. Сред тях има английска закуска, броколи със синьо сирене, зеленчуци на скара, тиквички с ориз.

От ордьоврите отпадат скаридите, като пасажерите ще разполагат с български сирена и колбаси, както и с редени зеленчуци.

От десертите пък отпада „Тирамису”-то.

В графата „Други” влизат добавки като захар, сметана, масло, кетчуп, горчица, майонеза, както и прибори, салфетки и клечки за зъби.

Какви са реалните разходи на Авиоотряда за храна и напитки - гледайте в bTV Новините в 19.00 часа!