Днешното гласуване показа, че в повечето депутати е надделяла преценката за професионалните качества на Димитър Радев и е надделяла над някакви политически мотиви. Това каза в предаването "Лице в лице” председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по повод гласуването в парламента за управител на БНБ.

Тя допълни, че цяла година са търсили кандидат, професионалист с авторитет в България и в международната общност, който да има много добри международни контакти, да не е политически или корпоративно обвързан с някакви наши истории от последните години.

"Имаше и други кандидати, но не всички се съгласиха да се захванат "да копаят на баира лозе”, както гласи народната мъдрост.

С програмата си за действие Димитър Радев спечели депутатите, които днес го подкрепиха.

По отношение на тримата подуправители Менда Стоянова каза, че и тримата са професионалисти в своята област.

Оценката за всеки един от тях се базира на това какво е работил и какви са резултатите от работата му.

Калин Христов през последните шест години е подуправител на направление "Емисионно”, което е много важно. Той трябва да бъде оценяван по това стабилен ли е в България бордът, как се развиват валутните резерви. Те са около 20 млрд. лв. и се управляват безрисково, поясни Менда Стоянова.

Тя допълни, че Димитър Костов е номинация на Иван Искров, а сега и на Димитър Радев. "Което говори, че той е професионалист в своята област".

От една година Костов се занимава с ръководството на банковия надзор.

Димитър Радев проведе редица срещи, за да сформира възможностите за своя екип и не се намери кандидат, който да има необходимата квалификация и авторитет, който да се съгласи да бъде шеф на банковия надзор, каза още Менда Стоянова и допълни, че Радев е сондирал всички възможности затова кой би могъл да оглави банковия надзор. Всички тези разговори са довели до решението му да предложи Костов за подуправител на банковия надзор.

И двете номинации са подкрепени от банковата общност. Авторитетни банкери застават зад тези хора, защото виждат, че са професионалисти с авторитет, коментира Стоянова.

Димитър Радев влиза в правомощията си на управител на БНБ от утре, когато ще внесе в НС официално тези свои номинации. В следващите седем дни те ще бъдат обявени на сайта на парламента, ще се събират въпроси към тях. Следващата седмица ще представят своите концепции и след това кандидатурите им ще бъдат гласувани, обясни Менда Стоянова.

Натискът Радев да представи своя екип предварително беше от всички политически сили, не само от ДПС, но това би било юридически некоректно, няма юридическа стойност, заяви Стоянова. Тя допълни, че това не би било коректно и спрямо хората, които са се съгласили да бъдат част от неговия екип, защото, в случай, че той не бъде избран, те ще бъдат дискредитирани и най-коректният начин е да ги обяви веднага след избора си.

За третия подуправител Нели Стоянова Менда Стоянова каза, че тя е главен юрист на банката, работи отдавна там, била е в Европейската централна банка, човек с изключително професионални качества, лоялен на идеята за банковата стабилност в България.

По отношение на Закона за БНБ, Менда Стоянова коментира, че той дава изключителни правомощия на съответните подуправители да ръководят своите дейности и не вменява на Управителния съвет да иска отчети от подуправителите.

Според нея трябва да се направят промени, които да дадат правото на Управителния съвет да осъществява определен надзор над това как подуправителите изпълняват функциите си, да изисква отчети. Това е и причината толкова късно да бъде открит пробивът в банковия надзор, коментира още Менда Стоянова.

На въпроса вярно ли е, че заплатата на Иван Искров е била 45 000 лева на месец, каквито информации изтекоха днес в медиите, Стоянова каза, че не знае колко е заплатата му и, че това е тайна по закона за личните данни.