Председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че военния министър Николай Ненчев е един от тези, които не провеждат необходимите реформи в администрацията си и затова има опасност да нямат средства за заплати в края на годината.

Стоянова се почувства длъжна да уточни думите на премиера Бойко Борисов от вчера, който предупреди, че още пари за министерства ще одобрява само срещу оставка на министъра.

Стоянова напомни, че в бюджета са заложени съкращения от 10%, но не всички министри се спазвали това изискване. "Целта на това беше чрез натиска на бюджета всички министерства да направят съответната реформа, да оптимизират своите администрации. Едни министри го правят, други министри не го правят. А тези, които не го правят, вероятно в края на годината ще кажат: "Трябват ми допълнителни пари, защото нямам пари да платя заплатите на хората ноември или декември", уточни председателката на бюджетната комисия.

Стоянова допълни, че шефовете на ведомства не харчели повече, а просто не намаляват разходите си съгласно бюджета.

Като отличници в реформите и съответно съкращенията тя посочи министрите на енергетиката и на земеделието Теменужка Петкова и Десислава Танева. "Те полагат усилия, макар че са големи структурите им, да направят необходимото и да оптимизират тези структури", похвали ги Менда Стоянова.

Ненчев отговори на Стоянова и обори твърденията й. "До момента сме съкратили 382 души в Министерството на отбраната след въвеждане на общия устройствен правилник. Общо в администрацията на ведомството работят около 900 служители", защити се военният министър, цитиран от БНР. Той посети днес учение в авиобаза Крумово.

Отделно ВМА, която е на подчинение на Министерството на отбраната, е успяла да спести 17 милиона лева.

Запитан дали може още да се намали щатът, военният министър каза, че това е много трудно, тъй като във ведомството има структури със специални задачи и мисии и съкращенията биха застрашили дори националната сигурност.