„Кризата с лекарствата е стратегически проблем, касаещ националната сигурност – те определят комфорта и живота на пациентите. Определям като грешка решението на предишния здравен министър Асена Сербезова – 400 наблюдавани медикамента, следени за недостиг, са сведени до 60. В момента се чудим как да върнем контрола върху тези механизми", заяви на брифинг служебният здравен министър Асен Меджидиев.

„Ще се опитаме да увеличим броя на медикаментите, които се проследяват като наличност, ще добавим медикаменти, които са животоспасяващи. Ще направим видима липсата по складовете за аптечната мрежа. Ще предоставяме ежедневна информация на лекарите каква наличност и какъв недостиг има на медикаменти. Така те ще могат да изпращат пациентите с рецепти за лекарства, които ги има. Необходима е гъвкавост при изписването на антибиотиците“, обясни той.

"Благодарение на специализирания съвет, който проведохме, всички доставчици в момента са мобилизирани. В момента извънредно се правят доставки, допълнително се зареждат „Пулмикорт“ и „Вентолин“. Антидиабетични препарати вече са в аптеките", каза Меджидиев.

„Причините за недостига на лекарствата са комплексни. Искаме да засилим контрола върху отпускането на лекарствени продукти и да подобрим информираността и на лекари, и на аптеки за липсата на лекарства по складовете“, обясни Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научно-изследвателските фармацевтични компании.

С пост в социалните мрежи бившият министър Асена Сербезова отрече обвиненията.

Решението за корекция на формулата за наблюдаваните лекарства не е плод на моментно настроение, грешка или интерес, а само на отговорността, която към онзи момент носех, да осигуря спазването на закона. Това написа в профила си във Фейсбук бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова.