Въпреки взаимните извинения между здравния министър и „Пирогов“, медиците отново излязоха на протест.

Те се събраха пред Президентството с искания към Румен Радев.

Медиците казват, че ще търсят отговорност от президента, тъй като той е избрал състава на служебния кабинет. Медицинските специалисти отново ще пискат оставките на здравния министър Стойчо Кацаров и на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

През деня до медиите беше изпратено писмо от пресцентъра на болницата. В него се подчертава, че от здравното министерство и ръководители на клиники в „Пирогов“ изказват съжаление и за „разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение“.

В позиция от президентството пише, че Румен Радев неведнъж е призовавал за модел на здравеопазване, който да създава достойни условия на труд и заплащане за българските медици, както и същевременно да гарантира правата на пациентите.

„Очевидно е, че в системата на българското здравеопазване има дефицити и дисбаланси, които предразполагат към спорни практики, превръщат здравето в бизнес и дори опорочават отношенията между лекар и пациент. Затова страната ни се нуждае от реформа в модела на здравеопазване и държавният глава очаква темата да бъде сред приоритетите в работата на новите парламент и правителство“, казват още от Президентството.