Лекари и пациенти на протест срещу лошите условия на труд. Медиците от Александровска болница се заканват да излязат на улицата заради ужасяващите, по техни думи, условия в някои от клиниките.

Лечебното заведение е построено през 1898 г. Обликът на сградата, в която се намира Отделението по хематология, е застинал в миналия век. Обезверени от обещания за подобряване на работната среда, лекарите вече нямат аргументи да бранят болницата си и излизат на улицата.

Това виждат пациенти и медици всеки ден. Така работят, така се лекуват.

„Има определения като първобитни, допотопни, просто ужас, невъзможно е да се лекуваме по този начин”, разказа медицинската сестра Мариета Димитрова.

Преди няколко месеца рухна покривът на отделението по Алергология. Работещият в болницата от 2006 г. д-р Коцев казва, че е чиста случайност, че не е взел жертви.

„Явно в България, за да се случи каквото и да било, трябва министър Ананиев да умре човек, за да дойдете и да видите състоянието на тази болница. Ние тук повече не можем да работим в тези условия на разпадащи се стени, на мухъл, на лоши тоалетни, на разпадаща се инфраструктура, не става, съжалявам”, заяви д-р Андрей Коцев.

Утре лекарите излизат на протест, за да настояват за спешен ремонт на сгради на болницата. Такъв ще има, обясниха от Министерство на здравеопазването. Средствата са отпуснати, предстои болницата да сключи договор с изпълнителя.

„До 300 хиляди лева за пребазирането на Клиниката по алергология и до 500 хиляди лева да ремонт на отделението по хематология”, съобщи Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването.

От ръководството на Александровска болница обясниха, че по предварителна оценка цялостен ремонт на болницата би струвал близо 14 милиона лева.

Лекарите са готови да открият и сметка за набиране на средства така, че болницата да бъде спасена.