Медицинските сестри възобновяват протестите си след уволнението на една от лидерките им - Мая Илиева.

Днес демонстрация се организира пред болницата, от която Илиева беше отстранена преди няколко дни. Медицинските сестри се готвят да поискат оставките на здравния министър, съсловните и синдикалните лидери.

Надслов на протеста е „Не на страха”.

„Този акт на уволнение не е справедлив. Благодарим на болница „Токуда”, че вдигна още една част от нашето заспало съсловие”, заяви организаторката на протеста Веселина Ганчева.

„Мая Илиева е сестра с 12-13 години опит. Обучавала много наши колеги. По-добре да бяха измислили нещо друго. Те уволниха един символ”, заяви Елена Тонева, която е колега на уволнената медицинска сестра.

„Това е абсурд. Това е една сестра, която е изградена през годините”, заяви Генчева по повод на мотивите дадени от болница „Токуда” за уволнението на Мая Илиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Илиева твърди, че е уволнена, защото е неудобна и е предизвикала проверки в болницата. А махането й станало с позволението на КНСБ, чиито вицепрезидент я заплашил, че лично ще се погрижи да не работи повече в лечебното заведение.

От самото начало на протестите на сестрите преди няколко месеца обаче съсловната им организация и синдикатите се разграничиха от тях.