Над два часа продължават преговорите между Българския лекарски съюз и Здравната каса за Националния рамков договор.

С подписването на документа се очаква да се увеличат цените на над 200 клинични пътеки, както и да се уреди въпросът със заплащането в сектора.

Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев обеща на медицинските сестри, които протестираха, в рамковия договор да има фиксиран процент от приходите от клиничните пътеки, който да отива за заплати.

Здравните работници настояват това да бъде изразено в процентно съотношение и да се знае каква част от тези пари ще отиват за лекарите, медицинските сестри и лаборантите. Те остават в протестна готовност, защото се появи информация, че този въпрос няма да залегне в документа.

Очаква се в 14 ч. медицинските сестри отново да опънат палатков лагер пред Министерския съвет. Те са изпратили писмо до здравния министър, с което настояват Ананиев да ги приеме в кабинета си в 17 ч.

Снимка: btvnovinite.bg

Българският зъболекарски съюз подписа Националния рамков договор с НЗОК.

Очаква се 12, 8 млн. лв. повече за дентална помощ през следващата година. Добрата новина е за възрастните хора над 65 години, които ще могат да се възползват от безплатни протези. Те ще заплащат единствено за труд.