Медицински сестри се барикадираха в министерството на здравеопазването днес, след среща с Кирил Ананиев. Отвън техни колеги блокираха с жива верига булевард "Мария Луиза". Така протече поредният протест за по-добри условия на труд и по.добро заплащане.

Малко след 11 ч.  днес 7 от протестиращите медицински сестри бяха поканени на среща със здравния министър Кирил Ананиев. Разговорите продължиха повече от 4 часа, а междувременно в съобщения до медиите, сестрите заплашиха, че няма да напускат институцията, докато техните искания не бъдат удовлетворени.

След 4 часовата среща, те все пак излязоха от сградата и обясниха, че този път има желание за диалог и промени. Протестиращи обявиха, че все пак са намерили допирни точки в диалога. Въпреки заплахите, до барикада в сградата не се стигна. 

"Ние бяхме решили да останем вътре наистина. Но има добрата воля нещо да се случи, защото до момента много малко неща се случват, да не кажа никакви!", обясни медицинската сестра Веселина Ганчева.

Според нейна колежка - Мая Илиева, единственото хубаво нещо е, че ще започнат контрол и проверки по всички болници масово, за условията на труд и и за извънредните работни часове.

Протестът беше подкрепен и от лекари специализанти.

Те са недоволни от новата наредба, според която специализантите "държавна поръчка",  ще трябва да работят 3 години в лечебно заведение, избрано от държавата. Ако откажат, ще трябва да връщат субсидията.

На протеста съм, защото съм против наредбата, която реално иска да направи специализантите роби на цялото здравеопазване!, посочи Ралица Брайкова – студент по медицина.

Специализантите също ги очаква среща с министъра, в началото на ноември. Те, както и медицинските сестри, остават в стачна готовност. 

Снимка: Кристина Газиева

Протестът започна сутринта пред сградата на Министерството на здравеопазването, като беше блокиран бул. „Мария Луиза” и в двете посоки с жива верига.