Екип на Изпълнителна агенция „Медицински одит” е на място в Плевенската университетска болница, за да провери случая с починалата родилка. Това каза пред журналисти в СБАЛАГ „Майчин дом” зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той уточни, че екип на РЗИ – Плевен също е ангажиран със случая.

39-годишната жена е починала на 26 юли при планирано секцио. В момента в неонатологията на болницата се води борба за живота на бебето, каза Пенков. 

Окончателен резултат по случая ще има след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза, посочи зам.-министърът, цитиран от БТА.

„Това, което знаем, е, че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия. От там се водят около час, час и нещо реанимационни мероприятия, които, за съжаление, водят до летален изход. Съболезнования на близките”, каза Пенков.

Той припомни, че оценката преди планираната операция е била, че жената е здрава. Дали е сърдечен проблем, или масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми, каза зам.-министърът. 

През цялото време с родилката е имало медицински екип, подчерта Пенков. По думите му лекарят, който е отговарял за анестезията, е много опитен, с много години стаж. След това са се включили най-добрите реаниматори в отделението, каза той.