Болница „Пирогов“ е едно от лечебните заведения, които са готови да изпратят медици в пострадалите след земетресението райони.

Притеснение има, страх няма, отиваме да помогнем на всеки, който има нужда. Надеждата е да спасим колкото се може повече хора, това каза за bTV медицинската сестра Татяна Димитрова.

„Екипите са сформирани, чакаме заявка от турска страна. В момента, в който кажат, ние сме готови. Аз съм сестра, научена съм да помагам и това ще го правя цял живот“, допълни тя.

Медиците тръгват с всичко необходимо да окажат бърза спешна помощ на терен.

„Това е първата ми мисия, при която ще спасявам хора на терен, но аз бях сестра в COVID изолатор известно време, така че съм преживяла и нещо подобно“, допълни сестра Димитрова.

Доктор Дияна Димитрова, директор на Спешното отделение, която координира процеса по заминаване, каза, че тя самата е от Свищов и е преживяла земетресението във Вранча.

„Моите родители участваха в разчистването. Знам колко е страшно такова бедствие, което не беше толкова силно, колкото в Турция. Колкото повече хора помогнат в началото, толкова по-добре. Има и други изявили желание да заминат", отбеляза д-р Димитрова. 

Тя обясни, че са звънели на всеки един от колегите, направили са списъци и са ги изпратили на министерството.