От летище „Враждебна“ тази сутрин за пети път излетя българския военен самолет в помощ на нуждаещите се, а утре - тръгва новият. До този момент са транспортирани десетки спасители в Турция, както и специализирана техника и 5 кучета на Българския червен кръст.

От пожарната са изпратили общо 78 техни служители. В Турция има още и екипи на Столичната община, на Българския червен кръст и на Военномедицинската академия.

Много доброволци са се организирали сами в желанието си да подадат ръка на пострадалите и техните близки под руините.

Сотир Лазаров, част от екипите ни в Адана, ни показва мащаба на бедствието. За 20-те си години като пожарникар не е виждал подобна разруха. 

„То не може да се опише. Паднали 14-15-етажни сгради, срутени до нула“, разказа Сотир Лазаров.

Екипът му търси оцелели от рано сутринта. Часове по-късно акцията продължава.

„В момента сме на една от разрушените сгради и се опитват колегите да отворят пространство, за да може да бъде направено проучването. Преди малко имаше кучета, които лаеха и даваха сигнал. Това значи, че сме с надежда да открием пострадал. Виждате в момента колко е голямо желанието на хората да помогнат“, обясни Сотир Лазаров.

И аварийните екипи на Столичната община са на терен.

Към Турция пътуват и още доброволци. Разказват, че опитите им да помогнат се усложняват и заради липсата на гориво по бензиностанциите, и полупразните рафтове в магазините.

И 20-те спасители, тръгнали с военния „Спартан“ тази сутрин, ще се включат в търсенето на оцелели.

„Ние сме пожарникари, момчетата, които отиват там – всичките отиват по желание и вършат своята работа от сърце“, каза гл. инспектор Боян Кондуров.

„Има остра нужда от спасителни екипи, които да търсят и спасяват хората, които са затрупани“, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов.

До няколко часа към Турция тръгват и медици от Спешната помощ. За да помогне на сънародниците си заминава и д-р Кубажък. Роден е именно в  Адана.

„Засега има един ученик, който учи с мен, под блока загинал, за съжаление.  Говорих с майка ми, баща ми, слава Богу - добре са, но има много пострадали. Ние сме доктори, трябва да помагаме на хората, които са живи и чакат от нас ръка“, отбеляза Ахмет Кубаджък.

Очаква се спешните медици да тръгнат към Турция утре.

През следващите дни в готовност за заминаване са още лекари - травматолози, както и медицински сесри. Те са от болниците "Света Анна", "Пирогов" и столичната ортопедия. Те ще помогнат както в местни лечебни заведения, така и в полеви болници.