Служители на Спешна помощ призоваха за по-бързи наказания при случаите на насилие срещу медици. Това стана след пореден случай на агресия срещу екип на Спешна помощ, този път в Омуртаг.

Шофьор на линейка и фелдшер са били набити по време на дежурство, защото отказали да изтеглят закъсал в снега автомобил.

Инцидентът станал късно през нощта на една от улиците в ромската махала в Омуртаг. Докато пътували към адрес, линейката с медиците се разминала със закъсал в снега автомобил, разказва шофьорът Любомир Касабов, който е хоспитализиран след побоя.

„В автомобила имаше две жени и двама мъже, които ни казаха по доста груб начин с линейката да ги изтеглим. Обяснихме, че има адрес, спешен случай, който не можем да бавим и че линейката не е за теглене на закъсали автомобили”, разказва той. Това отключило агресията на закъсалите с автомобила хора.

Те се разкрещели срещу екипа на линейката и само след секунди последвало нападение – двамата мъже се нахвърлили върху фелдшера и шофьора.

Екипът успява да се измъкне от нападателите и се заключва в линейката, след което подават сигнал на тел. 112. Пристигналите на мястото полицаи арестували двамата мъже, които по думите на Любомир се държали неадекватно.

„Искам да обърна внимание на вътрешния министър и главния прокурор, нека такива случаи по-бързо да се наказват, нека има осъдени, за да се избягват такива случаи”, каза той.

Колегите на битите медици осъждат нападението и призовават разследващите да направят всичко според закона, за да не останат нападателите ненаказани.

Двамата биячи, мъже на по 23 и 34 години са били задържани за 24 часа, по-младият е криминално проявен, а по случая тече разследване.