Някои диабетици смятат, че нивото на кръвната захар се повишава единствено от консумацията на сладкиши.

Други са убедени, че могат да ядат сушени плодове в неограничени количества.

А трети се чудят дали ако страдат от инсулинова резистентност, могат да пият алкохол.

Специалистите систематизират и описват едни от най-честите митове и неизвестни факти за кръвната захар и диабета.

Продукти „без захар”

Надписът може да бъде открит върху етикетите на множество продукти, но това не означава, че те не повишават нивата на кръвната захар. Добре е да знаете, че подсладителите също съдържат въглехидрати. А тяхното разпадане в организма водят до образуването на захари.

Ето защо би било добре, когато четете етикета на даден продукт, да проверите дали в него няма сорбитол, ксилитол, еритритол, малтилол и други подобни, които завършват на „ол” съставки. Обърнете внимание и на това, какво е количеството на въглехидратите.

Твърде мазни храни

Менюто, което е твърде богато едновременно на въглехидрати и мазнини, може да доведе до дълготрайно повишаване на кръвната захар. Проблемът е в това, че мазнините забавят храносмилателните процеси.

Така въглехидратите навлизат в кръвта по-бавно, което води до по-плавно, но и по-продължително (в рамките на 3-4 часа) покачване на кръвната захар и съответно до синтезирането на по-малко инсулин. А това е сериозен проблем при наличието на инсулинова резистентност.

По тази причина специалистите обикновено съветват диабетиците да не прекаляват с мазните храни, особено в комбинация с твърде много въглехидрати.

Хляб и тестени изделия

Питали ли сте се някога дали има разлика между геврека, багетата, земелките, чиабатата и другите видове хляб? Калориите в геврека и багетата се равняват на тези в 5-6 филийки хляб. Понякога в тях има повече въглехидрати, отколкото и в най-обикновения хляб.

Ето защо специалистите препоръчват на хората с диабет, когато им се дояде геврек, багета или франзела, да изяждат само половината от обичайното количество или да избират такива, които са направени от пълнозърнесто брашно или от лимец.

За съжаление цветът на хляба невинаги е гаранция, че той е приготвен от бедни на въглехидрати брашна. Понякога към белите брашна просто се добавя оцветител, така че купувайте диетичен хляб само от доказани фурни, съветват още лекарите.

Различни заболявания

Нивото на кръвната захар се повишава тогава, когато тялото се бори с някакво инфекциозно заболяване – като например грип. Проблемът е в дехидратирането на организма.

Ето защо специалистите съветват диабетиците да пият достатъчно минерална вода – особено когато са болни.

При наличието на други хронични състояния те трябва да обсъдят вероятността от дехидратация с личния си лекар, а той да ги посъветва какво количество течности да пият всеки ден.

Ежедневен стрес

По време на стрес нивата на някои хормони скачат нагоре, а това води до рязко повишаване на кръвната захар. Затова ендокринолозите често съветват хората с инсулинова резистентност и диабет да посещават курсове по йога, да медитират и да правят дихателни упражнения всяка сутрин.