Правната парламентарна комисия прие мажоритарния вот на първо четене с 12 гласа „за” и 10 „против”.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс беше внесен от ГЕРБ. Съвсем неочаквано към вносителите от ГЕРБ и „Воля” се присъединиха и от ДПС. 

Така при гласуване в зала мажоритарното гласуване ще събере общо 132 гласа - 95 от ГЕРБ, 25 от ДПС и 12 от "Воля”. Към момента против са само две политически сили - БСП и Обединените патриоти, които общо имат 107 гласа. 

Няма яснота как ще гласува единственият към момента независим депутат. Според вносителите от ГЕРБ страната вече ще се дели на 240 едномандатни избирателни района. Всеки депутат ще може да се кандидатира само в един. По думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ кандидатите ще се персонализират с оглед лични, делови и политически качества. 

БСП веднага се обявиха против, защото половината избиратели щели да са непредставени. „Две или три партии ще оцелеят в тази система, тя свежда политическата конкуренция практически до минимум”, смята Крум Зарков от левицата. 

А Патриотите бяха иронични. „Законопроектът ми звучи като „Планета Пайнер” в парламента – много по-красив състав, ревюта, прически, красиви жени. Лек е проблем е къде ще заседава парламентът между турнетата и концертите”, отбеляза Емил Димитров – Ревизоро. 

„Аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време, няма проблем да бъда избран в мажоритарен район”, каза пък Волен Сидеров. 

По средата на заседанието ДПС хвърлиха политическата бомба. „Дебатът тече от няколко седмици, чуват се аргументи „за” и „против”, като в момента в групата ни надделяват аргументите „за”, каза Хамид Хамид от Движението. Според ДПС това е и партийния им интерес, защото така ще спечелят повече мандати. 

„Станахме свидетели на една нова коалиция”, коментира Филип Попов от БСП. „Не ви ли се струват 407 партии множко? Трябва някаква хигиена в политическата ни система”, отговори Хамид. 

„За” бяха и от партия „Воля”. Така с 12 гласа „за” и 10 „против” законът мина. Отхвърлен беше обаче проектът на ДПС, предвиждащ увеличаване на секциите в чужбина и агитация не само на български език.

След днешното извънредно заседание Изборният кодекс влиза в пленарната зала още в четвъртък за първо четене. Амбицията на вносителите е той да бъде приет до ваканцията на депутатите през месец август.