Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност 23-годишния сирийски гражданин, който предложи подкуп от 10 000 евро на полицейски служител.

Ахмад Камиран бе заловен да шофира след употреба на високорискови наркотични вещества. Той е задържан за 72 часа.

При проверка в центъра на София сириецът дал положителна проба за канабис, амфетамин и метамфетамин.

Органите на реда му поставили белезници и го настанили на задната седалка на полицейски автомобил. Вътре в автомобила той пуснал на пода две пачки с банкноти в евро на обща стойност 10 000 евро, като казал на полицаите, че тези пари са за тях - за да не го задържат и да му върнат свидетелството за управление на моторно превозно средство, посочват от прокуратурата.

Ахмад Камиран бил отведен във ВМА за кръвна проба, която той отказал да даде. При влизане в сградата на болничното заведение той предложил 3000 лв. и ръчен часовник на други двама полицаи - отново за да не го задържат и да не му бъде отнета шофьорската книжка.

Полицаите незабавно докладвали за случая и било образувано досъдебно производство, което се води под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура.

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни за привличане на Ахмад Камиран към наказателна отговорност, както и че са налице предпоставките обвиняемият да бъде задържан.

Предстои прокуратура да внесе искане в Софийския градски съд за мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За предлагането на подкуп мъжът може да получи наказание лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 000 лева, а за шофирането под въздействието на наркотици - от 1 до 3 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Мъжът може да бъде и лишен от право да управлява моторно превозно средство  и от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Парите и часовникът са иззети като веществени доказателства по делото и според Наказателния кодекс подлежат на отнемане в полза на държавата като предмет на престъплението.