Софийският районен съд остави в ареста Владимир Стоянов, обвинен в нападението на лекарка в болница "Шейново". 

След побой на 1 юли д-р Албена Гагова е с комоцио, счупен нос и разкъсана устна. Пребита е заради отказ веднага да предаде плацентата на току-що родила жена – съпругата на Стоянов.

Пред съда Стоянов заяви, че няма никакви доказателства срещу него. Той скри лицето си като покри главата си с найлони при влизането и излизането от съдебната зала.
Обвиняемият поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като има бебе. Пред съда обаче натежда демонстрираната бруталност на нападението над лекарката. В моента срещу него има две други висящи производства.

От вчера социалните мрежи изобилстват от свидетелски разкази на пациенти на нападнатата д-р Гагова – за доброто й отношение. А нейни колеги днес организираха протест срещу насилието. Символично медиците излязоха пред "Шейново", за да се противопоставят на насилието.

Обвиненият в нападението Валидим Стоянов е известен вече като Владо Плацентата.

През 2014 г. той започнал да посещава Биологическия факултет на Софийския университет, където записал мгистратура по генно и клетъчно инженерство.
Университетът подчертава, че не носи отговорност за поведението на възпитаниците си.

Ръководителят на магистърската програма доц. Светослав Димов го определя като посредствен студент, който вярва, че прави наука.

„Към преподавателите си, което не му прави чест, се отнасяше като към равни и мислеше, че е на тяхното ниво. С колегите си, не мога да кажа, но имаха проблеми. Например имат обща поща, на която да им се пращат материали. Той неколкократно им сменяше паролата или им изтриваше имейлите с материалите”, спомня си доц. Димов.

От дискусия във „Фейсбук” става ясно, че сред състудентите си Стоянов е известен като Владо Плацентата.

Колегите му се възмущават от разказите му за замразяване на кучета и котки. В личния му сайт попадаме на алгоритъм за замразяване на организми, за да бъдат съживени след време.

В интернет плацентата се счита за източник на вечната младост и здраве. Дори има клипове за рецепти – как се готви и яде.

У нас плацентата се третира като биологичен отпадък. Ако родителите искат да използват плацентата, трябва да представят сключен договор с лицензирана стволова банка.

Утре пациенти и други съпричастни организират граждански протест пред „Шейново”.