Мъж загина, а друг пострада тежко при инцидент в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък. 

Запалила се е химическа смес. Сигналът е получен в 10:25 ч. Вътрешният министър Валентин Радев посочи, че най-вероятно в случая става въпрос за човешка грешка. По думите му работниците са нарушили технологичната дисциплина – били са в помещение, в което не е трябвало да бъдат.

Снимка: БГНЕС

Загиналият е 26-годишен мъж, а раненият е на 46 г. и е с тежки изгаряния. Той е откаран в университетската болница в Стара Загора.

Към момента пожарът е изгасен. На мястото на инцидента пристигнаха също линейки и полиция.

Пострадалите работници са работили на машина за смесване на състави за стартови заряди за боеприпаси. Сместа, с която са работили, не е взривоопасна, но е силно пожароопасна в състоянието, в което се работи с нея, уточняват от Инспекцията по труда. 

Вътрешният министър Валентин Радев обясни, че не е имало взривове, а запалване на смес. Той допълни, че работниците са били вътре в помещението, което всъщност се управлява дистанционно.

Двамата са били вътре, а съгласно мерките за безопасност е трябвало да бъдат отвън, отбеляза Радев.

Защо работниците са били в помещението, тепърва ще се изяснява, допълни вътрешният министър.  

Снимка: БГНЕС

Не е имало взрив, става въпрос за запалване и по първоначални данни за нарушаване на технологичния процес, каза и областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

По-рано министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че става дума за производствена авария. Той допълни, че заводът е 100% частна собственост.

Снимка: БГНЕС

При инцидента няма други пострадали. Има нанесени материални щети на цеха, в който е възникнала аварията. Останалите работници са изведени от помещението.

Двама следователи от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Стара Загора правят оглед на мястото. 

От Инспекцията по труда съобщиха, че предстои да бъдат разгледани документи, свързани с технологичните изисквания за изделието, изискванията за безопасност при работа с машината, както и други документи, свързани с цялостната организация на безопасността на труда на работните места на пострадалите.

Ще бъдат разгледани и предоставени резултати от разследванията на други контролни и разследващи органи, имащи отношение към причините за злополуката, като „Пожарна безопасност и защита на населението“, следствени органи и т.н.

В завод „Арсенал” в Казанлък работят над 8000 души и грижата на държавата към тях е да контролира дали се спазват безопасните условия на труд. В последните 5 г. там са станали най-малко 5 инцидента, като последният беше през 2016 г. Тогава взрив уби двама души.

Ето и хронологията на инцидентите:

На 9 август 2008 г. взривове избухнаха след пожар в склад на военния завод „Арсенал“ в Казанлък. За щастие, няма жертви. 

Четири години по-късно - на 12 септември 2012 г., в завода избухнаха два взрива за по-малко от денонощие. Пострадали хора няма.

През февруари 2014 година мъж загина при взрив в цех на завод на оръжейния комплекс на „Арсенал“ край Мъглиж. Мъжът, който бе работник в цеха, загина в следствие на множествена травма с около 98% изгаряния.

През декември същата година избухна нов взрив в частна фирма в Мъглиж, специализирана в производството на патрони и ловни муниции. При инцидента, който стана близо до цеха на завод „Арсенал“, загина един човек.

На 25 април 2016 г. взрив отново избухна във военния завод в Казанлък. Загинаха двама работници, а от полицията съобщиха, че инцидентът е възникнал при ремонт в сграда на територията на предприятието.

През май същата година загина жена при взрив в завод „Арсенал“ в Мъглиж. Произшествието е възникнало по време на пресоване на хексоген.

За няколко години са направени над 85 проверки на Инспекцията по труда, които са установили повече от 460 нарушения на условията на труд.