Българин в критично състояние е бил транспортиран от Гърция и опериран по спешност в болница „Св. Екатерина”, съобщиха от лечебното заведение.

63-годишният мъж получил хипертонична криза с последваща остра болка в сърдечната област и гърба. Веднага потърсил лекарска помощ в най-близката болница в Солун, където след направените изследвания лекарите изказали съмнение за остра дисекация на аортата.

Диагнозата е едно от най-спешните състояния в сърдечната хирургия, което крие риск от „спукване” на аортата и смърт. Лечението е само хирургично и ако не се извърши навреме, ходът на заболяването е трагичен - до края на първата седмица умират половината от пациентите, обясняват специалистите.

На пациента е предложено хирургично лечение в Гърция, но близките му се свързват с болница „Св. Екатерина” с желание за извършване на операцията. След телефонен разговор между дежурните лекари от болницата и техните колеги в Гърция се установява, че пациентът може да бъде транспортиран при определен риск.

Така софийското лечебно заведение изпраща реанимобил с квалицифиран лекар осъществява транспортирането. Веднага след пристигането в болницата се извършва спешна компютърна томография за потвърждаване на диагнозата и пациента незабавно е опериран. Вече се раздвижва и в близките дни ще бъде изписан.