Летовник се удави на плаж Силистар, а друг изчезна в бурното море. Туристи спасиха други четирима - две жени и две деца.

Жертвата е мъж на около 60 години. Спасителни екипи с лодка издирваха друг в продължение на часове, но операцията беше прекратена заради опасното вълнение.

Плажът е отдаден на концесия от 1 юли, но едва днес е подписан договорът за стопанисването му.

Снимка: btvnovinite.bg

През целия ден морето е било изключително бурно, а плажът е един от най-опасните - с подводни течения, мъртво вълнение и стръмен бряг, който днес за секунди е завличал хората в морето, разказват плажуващи.

В съботния ден ивицата е била пълна с летовници, много от които са се изкушили да влязат в морето. Въпросът, който днес всички си задават, е защо на плажа няма спасители, след като е отдаден на концесия.

Всичко се разиграва в рамките на пет минути по обед. Морето завлича две деца в средата на залива и мъж, влязъл да се къпе малко по-далеч от тях.

В същото време се давят и две жени. Съпругът на едната влиза да ги спаси, но самият той се удавя. 

Пожарникари и доброволци водолази часове наред търсиха другия мъж. В късния следобед заради бурното море спасителната операция беше прекратена.

Снимка: btvnovinite.bg

В средата на август bTV показа, че вместо спасители, сърфист доброволно спасява удавници и предупредихме, че плажът е опасен.

Днес от Министерството на туризма уточниха, че от 5 септември е в сила договор за концесия на плажа. Концесионер е “ММ - Груп Силистар” ООД.

"Изцяло в отговорност на концесионера е осигуряването на водноспасителна дейност. В тази връзка при констатиране на нарушения Министерството на туризма ще предприеме съответните действия", посочват от ведомството.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние нямаме черно на бяло, че сме стопани на плажа. Той се води безстопанствен в момента, защото на нас не ни е предаден с протокол", каза управителят на плаж Силистар. 

Той уточни, че докато не получат лично плажа от министерството, не знае кога ще осигурят спасители.

Морето ще остане бурно и в следващите дни, докато на плажовете все още има много хора, предупреждават спасители.