В Инфекциозната клиника на варненската болница „Св. Марина“ е настанен 43-годишен мъж, завърнал се от Китай. На Летище Варна е установена повишена температура и зачервено гърло.

След получена информация за завръщане на шестима българи от Китай на аерогарата са взети противоепидемични мерки. Българските граждани са работили от 11 ноември миналата година в провинция Джъдзян. Те отричат да са контактували с болни преди да напуснат Китай, информират от РЗИ-Варна.

Отпътували са за България на 1 февруари. Полетът е бил през Шанхай, Сеул, Истанбул и Варна. Температура им е измервана на летищата Шанхай и Сеул.

Четирима българи са от Варна, един от Бургаска област и един от Търговище. Пристигайки на Летище Варна лицата са изолирани до уточняване на епидемиологичните им данни. С температура от 37,1 градуса е бил 43-годишният мъж.

На този етап той се чувства добре. Назначени са съответните вирусологични изследвания за грип и респираторни заболявания, включително и за новия коронавирус. Започнато е своевременно лечение.

Останалите нямат температура и симптоми на заболяване, поради което са изолирани за 14 дни в домовете си. Уведомени са здравните власти в Бургас и Търговище.

Българските студенти, които бяха евакуирани от Ухан с други европейци, са с отрицателни тестове за опасния коронавирус. Те са изолирани в Инфекциозното отделение на ВМА и ще останат там през следващите 14 дни. След шест дни ще им бъде направен повторен тест за коронавирус, за да се отхвърли вероятността да са се заразили по време на полета си от Китай за България.

Междувременно властите въведоха извънредни мерки с термокамери по летищата у нас заради заразата. Ако температурата е над 37 градуса, пасажерът ще се отделя в изолирана стая за преглед и анкета.

Специален санитарен автомобил с медицински екип ще ги отвежда към Военномедицинската академия в София, "Св. Марина" във Варна или Университетската болница в Бургас.

Особено внимание здравните власти ще имат към пристигащите от Истанбул, Москва и Доха.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 354 8 8 15
Света 734931 12572 34780 155950
Заразени* Нови Починали
България 354 8 8
Света 734931 12572 34780
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer