Пореден пример от последните дни, в който семейство обвинява здравната система за смъртта на техен близък.

Случаят е със 64-годишен мъж с пневмония и отрицателен тест за коронавирус.

На 2 ноември Асен Янков отива на преглед при доктор Красимир Еленков с оплаквания от затруднено дишане. Той му издава рецепта и го изпраща на пулмолог, разказва съпругата на Асен.

„Казват му, че е остра вирусна инфекция и му казва да почне да си пие лекарства, в петък да отиде на контролен преглед. В петък отива на въпросния контролен преглед, там обаче той не го преглежда, а само му казва да продължава лекарствата, че това ще отшуми, но трябва време“, обясни Пенка Янкова.

Два дни по-късно 64-годишният мъж се чувства зле и по думите на близките му отново отива при доктор Еленков. „Той нито го е прегледал и казал - Нали ти казах, че трябва да чакаш 14 дни“, оплака се съпругата на Асен Янков.

Потърсихме Красимир Еленков. По телефона той заяви, че няма такъв пациент и никога не го е лекувал. Издадената рецепта обаче е с името и печата на Еленков. Докторът спря да отговаря на обажданията ни, както и на писмените запитвания.

Няколко часа след посещението при лекаря, състоянието на Асен се влошава драстично.

„Лежеше на леглото със силна дихателна недостатъчност. Аз се изплаших и веднага потърсих бърза помощ. Звъннах на телефон 112 . След двуминутен разговор с тях, те ми казаха, че няма как да пратят линейка. Казаха, че в момента системата е претоварена заради коронавируса и че в момента няма свободни линейки“.

От спешния телефон 112 потвърдиха, че такова обаждане е имало. Те обаче не са могли да изградят конферентна връзка с телефоните на спешната помощ, защото в момента всички са били заети. Предложили са да изпратят адреса в онлайн системата. Тогава синът на Янков решава да го закара сам във Военномедицинска академия.

„След няколко секунди се появи медицинско лице, най-вероятно сестра, и каза, че ще повика лекар. Така и не повика лекар, докато аз не видях, че баща ми е загубил съзнание. Развиках се, че човекът е на път да си отиде и както нямаше лекар, изведнъж се появиха поне трима лекари“, разказа синът на Асен.

И третият последен тест на Асен за коронавирус е бил отрицателен. По-късно близките научават, че той е починал. От Военномедицинска академия към момента не са отговорили на запитването ни какво се е случило с пациента и за колко време е оказана лекарска помощ.