Мъж от Перник, който се нуждае от бъбречна трансплантация, изненадващо получи заповед за уволнение. Според работодателя му това се наложило, за да спази съдебно решение, а юристи оценяват казуса като спорен.

На 18-годишна възраст Явор Ангелов получава бъбрек от майка си, с който живее 13 години. Преди три години обаче тялото му го отхвърля и мъжът отново се нуждае от трансплантация. Докато цял Перник събира средства за операция, Явор изненадващо получава заповед за прекратяване на трудовия си договор в Общинското предприятие „Обредни дейности“, в което работи.

Снимка: bTV

Явор е заемал длъжността главен счетоводител, а до уволнението му се стига след спечелено дело в съда, заведено от предишен работник. Жена, работила на длъжността счетоводител, е била уволнена преди две години и съдът постановява тя да бъде възстановена на работа. Тогава шефът решава да я назначи на мястото на Явор.

Снимка: bTV

„Тя спечели дело в съда, изминаха съответните срокове и бях длъжен да я възстановя. Предприятието е малко и няма възможност за счетоводител и главен счетоводител“, обясни Огнян Крумов, директор на ОП „Обредни дейности“ – Перник.

Снимка: bTV

От предприятието предложили друга, по-нисша длъжност на Явор. По думите му обаче отношението към него е лично.

„Предлагат ми работа като касиер-счетоводител. Смятам, че никой не ми е подарил работното място ей така, без да върша работа, и не знам защо постъпиха по този начин с мен. Нямам нарушения, нямам наказания, няма забележки относно моята работа“, посочи той.

„Той е бил най-привилегированият. Ако нещо съм нарушил тази година, то е по посока на привилегиите, които съм му предоставил. Включително всичко, което иска, дори да не спазва някои срокове“, твърди Крумов.

Според юристите казусът е спорен. Впечатление прави разминаването между длъжността, която е заемала преди възстановената на работа служителка, и предлаганата ѝ сега, казват те.

Явор ще заведе дело в съда срещу вече бившият си работодател. Ако го спечели и съдът постанови да бъде възстановен на работа, работодателят ще попадне в омагьосан кръг, при който отново ще се наложи да уволни служител, за да върне друг на работа. 

Вижте повече във видеото: