45 924 зрелостници се явиха на днешната матура по Български език и литература, която се проведе в 750 училища. Те писаха съчинение или есе върху творбата "Песента на колелетата" на Йордан Йовков. 

Учениците трябваше да разсъждават върху "Смисълът на благодеянието", обявиха от МОН.

Изпитът започна точно в 8 ч. сутринта и продължи 4 часа.

Имаше и нарушения. Един ученик в Ямбол и един в Самоков бяха отстранени заради ползване на мобилни устройства. В София трима се явиха без документи за самоличност, но след допълнителна проверка бяха допуснати до изпит, уточняват от образователното министерство.

Матурата се проведе при строги противоепидемични мерки. Още на входа на училищата зрелостниците бяха проверявани за температура. 

Тази година карантинираните ученици, които са били в контакт със заразен, се явиха, но в отделна стая с имунизирани квестори. 

Общо за цялата страна те са 8, а с коронавирус - двама. Те ще трябва да положат изпита през август. 

Снимка: Ладислав Цветков

Малко след 7 сутринта училищата отвориха вратите си за зрелостниците.  Те бяха допускани само с маски, след проверка на документите, измерване на температурата и дезинфекция на ръцете.

Въпреки че голяма част от учебната година мина в онлайн среда, 12-класниците бяха спокойни.

Снимка: Ладислав Цветков

В залите бяха разпределени по 10 зрелостници, на по метър и половина разстояние един от друг. 

И в Сливен всички притовепидемични мерки бяха спазени. В едно от училищата имаше изнесен пропускателен пункт, а учениците влизаха през три входа, за да не се смесват потоците.

„Тази година сме една крачка напред. Мисля, че няма притеснения от страна на зрелостници, така и от страна от отговорните директори, квестори“, каза Евгения Костадинова, експерт в МОН.

За първи път  тази година има осигурено видеонаблюдение в реално време. Във всички 28 регионални управления на образованието са изградени центрове за дистанционен мониторинг на изпитните зали.