Матури в условията на епидемия за втора поредна година. 49 000 ученици се явяват на държавния зрелостен изпит по български език и литература в 750 училища в страната.

За 41-ви въпрос се падна тема номер 22. Зрелостниците пишат есе или съчинение по "Песента на колелетата" на Йордан Йовков.

Още на входа на училищата зрелостниците ще бъдат проверявани за температура. Ако тя е завишена по преценка на медицинското лице, детето ще остава или няма да бъде допуснато на изпита.

Тази година карантинираните ученици, които са били в контакт със заразен, ще могат да се явят, но в отделна стая и с имунизирани квестори. Децата трябва да носят маски.

8 са карантинираните зрелостници за цялата страна и само двама с коронавирус. Последните ще могат да положат изпита през август.

Снимка: Ладислав Цветков

Във Втора английска гимназия в столицата децата ще са по 10 в стая. Осигурени са маски за тези, които не са си взели. 

Снимка: bTV

В Сливен децата от двора на училището се разпределят в три входа от учител, за да няма смесване на потоците. 

Тази година няма притеснения относно организацията, защото вече учители и директори имат опит, казаха самите те. 

Видеонаблюдение ще следи 4-часовия изпит в реално време.

„Миналата година бе първата, в която бяхме в такива условия, въпреки всичко нещата протекоха така, както бяха планирани. Нямахме някакви особени случаи. Тази година сме една крачка напред, т.е. всичко онова, което в последния момент се решаваше през 2020 г., го обмислихме по-спокойно. Мисля, че няма притеснение както от страна на зрелостниците, така и на отговорните лица, заети с организацията“, обясни Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН.