Ден преди да се навърши една година от първия доказан случай на COVID-19 у нас, математици алармират за тревожен сценарий, ако мерките не се спазват. 

Здравният министър обаче обяви, че ситуацията е под контрол. Според Изпълнителния директор на агенцията по лекарствата пък не е проблем заразени с COVID-19 да се ваксинират.

Снимка: btvnovinite.bg

Според математика Лъчезар Томов в началото на епидемията в България страната се е справяла добре със заразата, но после контролът е бил изпуснат. По думите му, ако мерките не се спазват, новозаразените за денонощие могат да достигнат 5000 души.

"Може да расте дори по-бързо отпреди, защото вирусът е по-силен и отваряме повече неща, хората са уморени от спазване на мерки", казва той. 

От Варна обаче здравният министър демонстира опитимизъм.

"Знаем какво се случва, знаем как да го овладеем, няма място за притеснения", заяви проф. Костадин Ангелов. Категоричен беше, че не е необходимо затягане на мерките в цялата страна.

Според Ангелов 60 000 души са се записали за ваксинация в електронния регистър, но той продълажва да е атакуван от хакери.  

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че тест за антитела не е необходим при поставяне на ваксина.

"Експертите казват, че няма проблем, така че дори да е преболедувал човек, или в момента е заразен и му е поставена ваксина, това няма да доведе до някакви усложнения, може да помогне", обясни той.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Богдан Кирилов през март ще дойдат дози от трите одобрени от ЕС ваксини срещу коронавирус.

"105 000 на "Пфайзер", 85 000 от "Модерна", от "АстраЗенека" - над 105 000 дози, като ще има и допълнителни доставки", уточни Кирилов.

Ваксина ще си постави и Людмила. Въпреки че е преболедувала вируса.

Снимка: btvnovinite.bg

Да се радва на слънчевите дни, да разхожда кучето си - това са малките неща, заради които си струва да се бориш, казва Людмила Зафирова. На този ден преди година не си е помисляла дори, че ще бъде една от хилядите с положителен резултат. И призовава всеки да се пази, за да няма нужда да бъде спасяван.

През последните 14 дни с под 120 заразени на 100 000 души са само 4 области в страната – Видин, Кърджали, Разград и Търговище.