Въпреки увеличаването на заразените, място за тревога няма, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Варна. По думите му от днес в София той започва срещи с представители на РЗИ от страната и всички, имащи отношение към овладяване на ситуацията.

Болниците ще издържат на натиска, те разполагат с всичко необходимо, допълни Ангелов. Според него критични точки в страната в момента няма, има места, където капацитет от легла е запълнен и се правят трансформации броят им да бъде увеличен. По думите на министъра това е валидно за Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София.

Записалите се за ваксина са вече близо 60 000 души, каза проф. Костадин Ангелов. По думите му срещу електронната система обаче има непрекъснати хакерски атаки. Той уточни, че "Информационно обслужване" има екип, който работи денонощно и на всеки час подава информация към здравното министерство.

Ваксинацията върви с добро темпо и, ако така продължава, до края на лятото ще сме постигнали това, което целим, посочи Ангелов.

В началото на кампанията по ваксинация България направи две неща, които сега и другите държави започват да прилагат, каза Ангелов. По думите му това са поставяне на ваксината на Оксфорд на хора над 55 години и отварянето на зелените коридори.

Министърът каза още, че до 10 март трябва да приключи ваксинирането на членовете на избирателни комисии на всички нива. Той допълни, че се работи активно и успешен летен туристически сезон, като идеята е да се осигури максимална безопасност както за пристигащите гости, така и за българските граждани. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!