Продължава да спада броят на новозаразените с коронавирус у нас, а броят на излекуваните да расте, сочат данните на Единния информационен портал. Новите случаи са 753 при направени малко над 9800 теста, което прави 7,7 на сто положителни проби.

Излекуваните са пет пъти повече от новозаразените - 3831 души. 61 души са загубили битката с вируса. Ваксинираните срещу коронавируса вече са 13 355.

Според математици, ако тази тенденция се запази, провеждането на избори през март няма да е толкова рисково.

Продстои здравните власти да изготвят протокол с насоки за провеждането на избори по време на пандемия. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Тази събота” по bTV.

Той обаче не се нае да препоръча дата за изборите, защото не може да се прогнозира ходът на пандемията.

„Ако някой иска от нас експертиза, ще я дадем тази експертиза, но не може да се очакват от нас неща, които никой научен център не може да направи. Не е математическият модел този, който ще ни даде представа какво ще се случи“, заяви доц. д-р Ангел Кунчев.

И според математика д-р Лъчезар Томов е рано за прогнози, но все пак именно математическите модели дават представа за хода на пандемията. Първият сценарий е реалистичен.

„При състоянието, в което се намираме сега, аз очаквам средното репродуктивно число да бъде над единица, което означава да се върнем към макар и бавен ръст“, смята д-р Лъчезар Томов.


Следващата седмица ще е ясно как са се отразили празничните събирания на разпространението на вируса, както и пускането на най-малките в клас.

След това властите ще вземат решение дали и как да променят ограничителните мерки. Ако мерките бъдат разхлабени, следва песимистичният сценарий с трета вълна на вируса.

„И след 1 месец ще е спаднало нивото отново достатъчно, и евентуално през март ще могат да се проведат избори. Но мисля, че все пак тези избори ще бъдат рискови“.


А оптимистичният сценарий е възможен, ако мерките останат в сила.

„До края на март, при спазване на мерките, можем да стигнем до по-нисък брой, до 100-200 и по-малко на ден, което да позволи частично отваряне на обществото и провеждане на избори“.

Математикът подчерта, че от възможните три месеца за провеждане на избори - март няма да е толкова рисков, ако ограничителните мерки продължат.