Учениците ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно, само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни.

Това съобщиха от Министерството на образованието. Безплатно ще могат да се тестват също учителите и непедагогическите специалисти. В момента се работи върху за осигуряването на тестовете. 

Тестването в училище е записано като препоръчителна мярка в Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

От образователното ведомство посочват, че освен за малките ученици, училищата ще положат максимални усилия за присъствени практически занятия на учениците в професионалните паралелки.

Това се отнася както за провеждане на учебната и производствената им практика, така и за обучението им в реална работна среда. 

При невъзможност може да се направи нова организация и първо да се вземат всички общообразователни и теоретични предмети, а производствената практика или обучението в реална работна среда да се осъществи по-късно в рамките на учебната година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!