Почти всички кръчми в селата, както и повечето нощните клубове в градовете, след 22.00 часа, не спазват забраната за пушене. Третата категория масови нарушители са лъскави заведения със специфична клиентела, като ресторант в софийския квартал „Борово”, където се пуши по всяко време. Някои от клиентите дори водят и децата си в това силно задимено място.

Екип на bTV сигнализира на дежурния телефон на Районната здравна инспекция. Оказва се, че експертите там добре познават въпросното заведение – издавали са му многократно актове. „Инспекцията” на bTV продължава и по други „вървежни” столични заведения. В друг ресторант вместо пепелници, поднасят кутии от газирани напитки, пълни с вода.

В трето голямо, модерно заведение, до зала Фестивална в София също се пуши. Следва подаване на пореден сигнал.

На следващия ден Регионалната здравна инспекция прави проверка на заведенията и допуска проследяване на акцията. Инспекторите имат два варианта за глоба - акт на заведението, който е от 3 до 5 хиляди лева, или акт на физическо лице, най-често на управителя, който е между 300 и 500 лева. Решението какво да бъде наказанието взимат инспекторите. В случая управителят показва документ, според който собственикът писмено го е натоварил със задължението да понася отговорността за пушенето в заведението. 300 лева глоба напълно устройва нарушителя.

Статистиката показва, че това заведение е било проверено един път през последните 12 месеца и е получило един акт за 300 лева. Сега получава втори.

Другото заведение, за което екипът подаде сигнал, също получава глоба на физическо лице, защото управителката е подготвена да поеме отговорността. И това заведение ще се размине с глоба между 300 и 500 лева. „За това заведение сме получавали сигнали ежедневно. От Нова година съм на този район, има една проверка и един съставен акт. Това е втори акт за тази година”, казва Роза Петрова - инспектор РЗИ-София.

Никога не е спирало да се пуши и в селата, и малките градчета на България. В бургаско село имат свое приложение на закона – „като им стане нещо задушно, се отварят и толкоз”.

Инспектори признават, че непрекъснатото говорене на депутати срещу закона окуражава нарушителите и след всяка нова парламентарна кампания за връщане на пушенето, борбата с дима става по-трудна.