Национален протест на музейни работници, библиотекари и галеристи се провежда днес. Причината за акциите в цялата страна е мизерното заплащане.

Пред служебния вход на Народното събрание десетки музейни работници и библиотекари и музиканти от столицата са се събрали, за да покажат своето недоволство от отношението на държавата към българското културно наследство.

Те настояват в бюджета за следващата година да се предвидят повече пари за култура, тъй като засега са планувани едва 1 милион лева за държавните музеи, които според служителите на културните институции са крайно недостатъчни. Хората настояват и за увеличение на заплатите с поне 50%.

„Гневна съм, защото и тази година не ни зачетоха, не ни отразиха в бюджета, всички културни институти, и регионалните библиотеки, и музеи, музика, танци, което означава, че правителството няма нужда от нас.

Моята заплата е ниска като всички останали, чисто взимам към 410 – 420 лв. Държавата отпуска за един библиотекар 10 000 на година, което е крайно недостатъчно, не само за заплата и осигуровки. С тези пари се купуват нови книги, софтуерни програми. Надявам се, че след този протест може да има още един, и трябва да има непрекъснато протести, докато държавата не разбере, че има нужда преди всичко от култура” заяви Здравка Шейтарова, служител в Столичната библиотека и член на КТ Подкрепа.

Ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени, ще се състои нов протест на 10 декември, когато Националната библиотека чества своята 137-годишнина.

Масов протест се провежда пред Народната библиотека "Ив. Вазов" в Пловдив

Това е най-голямата библиотека в града. Над 100 служители са излезли в обедната си почивка, част от тях протестират с любима своя книга, като по този начин искат да кажат, че в крайна сметка колкото и да обичат работата си, заплащането е обидно за труда им. Те настояват заплащането да скочи поне с 200 лв. отгоре, това е 50% от основната заплата.

По-рано през деня пред Областна управа протести имаше и на десетки служители от читалищата в областта.

Към протеста се присъединиха и служителите на операта и музеите в града. Всички те са категорични, че, ако до края на месеца някой не им обърне внимание, те са готови и на национални, крайни действия.

Недоволство имаше и в други градове на страната:

Около 150 души се събраха на протест на библиотечните работници в Бургас

Към тях се присъединиха читалищни и музейни работници. Пристигнаха протестиращи от цялата област. Те тръгнаха от площад „Тройката" и минаха по главната улица „Александровска" до Областната управа. Исканията им са за достойно заплащане на труда им и нормални условия на работа. Това е първият протест, на който излизат библиотекари.

„Библиотекарят е най-ниско заплатената длъжност, нужни ли сме или не на тази държава?", пита Полина Колева, от регионалната библиотека „Пейо Яворов".

Музиканти и художници дойдоха да подкрепят протестиращите.

И музейните служители от Благоевград се включиха в националното недоволство. Мълчаливо , един до друг те, те застанаха във фоайето на работното си място и широко отвориха входната врата за посетители. Идеята е всички граждани на Благоевград да се запознаят с проблемите им.

„В този момент ние подсказваме, че бихме могли, да кажем, малко по-твърдо, макар и със символичен жест, че съществуваме”, коментира Илия Борисов, служител на РИМ – Благоевград.

„Ние сме пазителите на националната памет. Ние сме хората, които работят с материали, с документи, със спомени, изобщо потокът на историята протича през нас”, каза Кирил Алексиев от РИМ-Благоевград.

Към протеста се присъединява и Държавната опера в Стара Загора. Причината - Бюджет 2016 ще затрудни сериозно дейността и на музикалния театър.

„Само 0,42 процента от БВП на страната се отделя за култура. Нашите искания са този процент да бъде 1”, заяви Елена Димитрова от КТ „Подкрепа”.