Догодина предстои масова подмяна на асансьори за по-голяма сигурност. Това предвиждат промени в наредбата за безопасна експлоатация на съоръженията, която се подготвя в Министерския съвет.

От догодина по-големите асансьори, известни още като „мебелни", ще трябва да се снабдят с преграда, или с устройство, което да не позволява качването на много хора. Сега често, въпреки че на таблата на асансьорите има указания колко души могат да пътуват в един асансьор, това не се спазва.

По данни на Агенцията за метрологичен и технически надзор у нас има над 120 000 асансьори. Повече от 80 хиляди от тях ще се наложи да бъдат обновени поетапно през следващите години 10 години.

До края на 2015 година в асансьорите трябва да има и устройства за разговори между пътниците и фирмата за обслужване в случай на авария. А след 10 години ще трябва да се монтира и предпазен щит под кабината - срещу падане в шахтата.

„В крайна сметка бюджетите на етажните собствености ще олекнат с 500 или 600 лева най-много в случай, че единият от асансьорите им е мебелен, и ще олекнат с 200-300 лева в рамките на 10 години, ако нямат мебелен асансьор”, каза Юлиан Иванов от Агенцията за метрологичен и технически надзор.

Според асансьорната асоциация, мерките за обновяване са козметични, а трайното решение е да се помисли как с европейски пари старите асансьори да се заменят нови.

„Един нов асансьор би изразходвал 84% по-малко електроенергия, за период от 10 години при всички положения ще бъде по-изгодно за собствениците отколкото да направят сега някакви профилактични дребни ремонтчета”, каза Николай Маринков от асоциацията.

„Ремонтчетата” обаче не изглеждат особено дребни за хората, които пак трябва да събират пари за общите нужди на входа. Има и места обаче където техническата революция е изпреварила законовите разпоредби. Като блок, в който асансьорът се вика...по телефона. Нововъведението е направено от инженер в блока.
Да го извикат могат само съседите, чиито телефонни номера са записани в друга сим карта, част от схема за задвижване на асансьора.

„Набирам друга сим карта и тя включва елзахранването на асансьора и това ел. захранване стои 2 минути и си го викате - ползвате си го нормално”, обясни инженерът Теодосий Косев.

Така се харчели по-малко пари и съоръжението се ползва се от хората, които си плащат. С техническото чудо сметките за ток на асансьора намалели поне 3 пъти. Промените в наредбата за експлоатация се очаква да станат факт в началото на следващата година.