Масовата ваксинация е в ход – пред пунктовете за имунизиране в цялата страна се извиха дълги опашки и желаещите да се предпазят от коронавируса чакаха с часове.

От днес в някои от големите градове в страната работят т.нар. „зелени коридори“ за всеки готов за ваксина. На места се наложи удължаване на работното време заради наплива от желаещи.

В София няколко големи столични болници ваксинираха срещу коронавируса. Пред „Пирогов“ хората чакаха с часове, за да се имунизират с „АстраЗенека“. Това се случва за втори пореден ден.

Освен хората от четвърта фаза на имунизационния план – тези над 65-годишна възраст и такива с хронични заболявания, имаше и много млади, които не попадат в нито една от фазите. Те се насочиха към т.нар. „зелени коридори“, които премиерът Бойко Борисов разпореди.

Всички чакащи са дошли без записан час, тъй като никой не отговаря на телефоните за записване. От „Пирогов“ обясниха, че линиите им буквално прегряват от обаждания и съветват желаещите просто да дойдат на място и да изчакат реда си.

Имунизация имаше също и във ВМА, където председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски лично се включи в поставянето на ваксини.

В Бургас се наложи работното време на кабинетите за имунизация да бъде удължено с един час. Ваксини бяха поставени на общо 270 души. Кабинетът за ваксиниране се намира в Онкологичната болница, но е изнесен извън стационара.

Въпреки това не всяка болница в страната има готовност да разкрие „зелен коридор“. В Белодробната болница в града, например, където се лекуват тежките случаи с коронавирус, лекарите казват, че е противопоказно да се извършват ваксинации.

След спешно заседание на щаба в Бургас от днес работят седем имунизационни кабинета, а утре ще бъдат отворени още два.

В Шумен пред единствения кабинет още преди обяд имаше опашка от желаещи да се ваксинират.

Струпване на хора имаше и пред дежурния кабинет в Ямбол. Там опашката пред пункта започна още преди отварянето му, като той ще работи извънредно и утре.

Масовото ваксиниране продължава и утре.

На този фон…

Рекорден брой ваксини са били поставени за последните 24 часа – 13 754. В същото време новите случаи на коронавируса бележат скок и са 1463.