В Бургас започна мащабна дезинфекция на обществените места срещу COVID-19. Мярката беше предприета, след като областта зае челното място в страната по брой заболели на глава от населението. 

Пръскането в морския град започна вчера преди полунощ от площада пред общината. Продължи по централните пешеходни булеварди. Пръскането става с аерозол, в който е разтворен дезинфектант. Насочването на струята се управлява с джойстик, така че да стигне и до труднодостъпни места.

Снимка: btvnovinite.bg

Дезинфекцията ще продължи по график до Коледа – през деня в ромските махали, а през нощта – по централните улици и пешеходни зони.

От дезинфекционната станция обясниха за bTV, че препаратът, който се използва е удачен за спешна дезинфекция и предназначен за места, където се струпват много хора.

Въпреки че препаратът е безопасен, е добре поне за час да се избягва минаването през района на дезинфекция, предупреждават специалистите. 

„Всички действия, които биха могли да подпомогнат ограничаването на коронавирус епидемията, биха били подходящи. В случая препаратът, който се използва, е с много добри бактерицидни и вирусоцидни характеристики, така че при много малка концентрация постига максимален ефект. Ако през март месец ползвахме тонове разтвор при обработката на улици, спирки, автобуси и т.н., сега с един резервоар, с едно зареждане на машината около 300 литра, може да бъде обработена площ около 30 декара“, обясни директорът на „Околна среда“ в Община Бургас Павлин Михов.

Снимка: btvnovinite.bg

С приоритет се дезинфекцират местата, където се струпват повече хора, спирките на градския транспорт, около болниците и лабораториите.