Днес беше извършена дезинфекция на летището във Варна. Помещението беше обработено със специален нанотехнологичен препарат срещу COVID-19. Оттам се надяват това да успокои и да върне пътниците, които през тази година са със 75% по-малко в сравнение с 2019 г.

Снимка: btvnovinite.bg

С препарата, в чиято основа са нанотехнологиите, бяха третирани всички контактни повърхности на територията на летището. От там обясниха, че се образува микроскопичен, невидим за човешкото око слой, на който се изгражда структура с милиарди шипове, които са положително заредени, и всички бактерии и вируси, които попаднат върху него, умират.

Третирани веднъж с нанотехнологичния препарат, повърхностите остават защитени от вируси повече от година.

От летището обясниха, че се надяват въпросната дезинфекция да спомогне за превъзмогването на катастрофалния спад на пътникопотока от началото на пандемията. „Нечувано, невиждано е до момента, което поставя под въпрос зимата, поставя под въпрос начина, по който ще оцелеем“, обясни директорът на Летище Варна Димитър Костадинов.

Снимка: btvnovinite.bg

До момента през тази година на Летище Варна са обслужени едва 550 хил. пътници срещу повече от 2 млн. през 2019 г.  Предстои същата дезинфекция да бъде извършена и на летището в Бургас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!