Президентът на САЩ Барак Обама обяви намерението си да номинира Марси Рийс за посланик на страната в България, се казва в съобщение на Държавния департамент.

Очаква се Рийс да замени Джеймс Уорлик, който напуска страната, преди да е изтекъл 3-годишният му мандат. Той бе назначен в края на 2010 година. В официалното съобщение на Белия дом няма мотиви за смяната.

Още в началото на април се появи информация от дипломатически източници, че България е получила искане за агреман с името на нов посланик в София. Самият Уорлик обаче отрече информацията.

Източници на bTV тогава заявиха, че вероятно става въпрос за бивш посланик на САЩ в Албания, която сега е служител на Държавния департамент.

Марси Рийс

Тук нещата се нареждат. В момента Рийс е на ръководна длъжност в Бюрото за контрол на въоръженията на Държавния департамент. От 2008 до 2009 г. е била главен помощник-заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси.

Работила е в американското посолство в Багдад (2007-2008), била е посланик на САЩ в Албания (2004-2007), ръководител на мисията в Бюрото на САЩ в Прищина, Косово (2003-2004), заемала е и други постове в Лондон, Турция, Доминиканската република. Омъжена е за бившия американски посланик в Гърция Чарлз Рийс.

Предложенията на президента на САЩ за посланици се утвърждават от Сената на САЩ.