Според дипломатически източници на bTV българската страна вече е получила искане за агреман с името на нов посланик в София.

Това би означавало, че Джеймс Уорлик може да се върне в Съединените щати преди изтичането на тригодишния му мандат.

Когато тази сутрин американският дипломат започна представянето на новата облекчена процедура за кандидатстване и получаване на американски визи от българи, той направи това на български. Явно беше упражнявал произношението си, защото не сбърка нито едно ударение.

Американските посланици по света са с тригодишен мандат. Има опция той да бъде удължен с още шест месеца, което обаче се случва все по-рядко. Все пак Уорлик дипломатично отклони „дипломатичния” въпрос за своето бъдеще.

„Затова, че похвалихте моето произношение на български, съм готов да ви дам интервю, когато поискате. Лично моето желание е да остана в България възможно най-дълго, но това е решение, което зависи от моя президент,” каза посланикът.

„И нека да съм ясен докрай - все още няма решение колко още ще продължи тук моето пребиваване като посланик,” добави Джеймс Уорлик.

Въпреки това, в София е постъпило искане за агреман за нов посланик, в което фигурира името на жена. Източници на bTV заявиха, че вероятно става въпрос за бивш посланик на САЩ в Албания, която сега е служител на Държавния департамент. Потвърждение от Вашингтон все още няма.