Огромен пожар горя в центъра на София тази сутрин. Пламна емблематичната сграда на бившето кино "Възраждане". Пострадали няма.

Същата сграда горя и през пролетта на 2017 година, но това не е първият случай на пожар в сграда паметник на културата. През септември 2017 пожар избухна в Минералните бани в "Овча купел".

Година след това, през лятото на 2018 година, отново огнена стихия изпепели покрива на Царските конюшни в София.

През 2019 пожар имаше в един от бившите тютюневи складове в Пловдив.

Същата година горя и къщата на „Гешов“ на бул. "Патриарх Евтимий", която се руши от над 20 години.

В края на ноември миналата година пожар имаше в емблематична къща на Петте кьошета при бул. "Скобелев".

Сигнал за пожара е подаден в 7 ч. сутринта. На място пристигат 8 екипа на пожарната, а районът е отцепен. По първоначални данни пламъците са започнали от покрива.

„Основната задача на пожарната беше да хванем горенето в заварените граници и да ограничим неговото разрастване в посока жилищните кооперации. До този момент не сме установили наличие на хора“, заяви старши комисар Веселин Гетов, директор на СДПБЗН.

Емблематичната сграда на някогашния театър "Ренесанс" и бивш профсъюзен дом на културата "Георги Димитров" е декларирана като паметник на културата още през 1976 г., а няколко години по-късно е обявена за исторически паметник на културата с национално значение. През 2003 г. статутът на сградата е променен.

"Според подробния устройствен план се предвижда изграждането на 12-етажен хотел", съобщи Борис Бонев, общински съветник от "Спаси София".

Последно в сградата се помещаваше дискотека "Син Сити", но през 2016 г. тя е затворена. По данни от Националния институт за недвижимо културно наследство последният инвестиционен проект е внесен на 13 октомври тази година. Той е за разрушаване на сградата и изграждане на хотел. Предоставени са обаче само чертежи за трафопост.

„По отношение на тази сграда имаме до момента съставени протоколи. Последният протокол е от февруари месец тази година, когато от фасадата на сградата падна елемент. Тогава той застраши живота на преминаващи граждани“, каза Савина Савова, кмет на район "Възраждане".

През пролетта на 2017 г. отново имаше пожар на същото място. Тогава информацията беше за запалени отпадъци от клошари.

„Нали няма да се заблуждаваме, че става дума за клошар. Това е класически вид престъпност - подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите, след това плочите премръзват и се обявява сградата за негодна“, коментира министърът на културата Велислав Минеков.

Собственик на сградата е хотелиерът Красимир Георгиев, но той отказа коментар пред нашата камера. От Столична община обявиха, че ще бъде глобен с 200 хиляди лева заради бездействие, довело до увреждане на сградата паметник на културата. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!