Сделката за продажбата на държавния дял в EVN е повече от публична, законово регламентирана и перфектно издържана юридически. Това коментира адвокатът на Симеон Дянков Марин Марковски по повод делото срещу бившия финансов министър.

Дянков не трябва и не може да е обвиняван, защото неговото положение във формирането на сделката не му дава възможност за манипулация. Марковски уточни, че един министър на финансите има точни правомощия за тази сделка и това е да участва в заседанието на МС, където се е взело решение за приватизацията. След това решението отива в агенцията за приватизацията и вече надзорният съвет на агенцията контролира сделката, обясни още адвокатът.

По време на неговото министерстване България е имала най-добрият кредитен рейтинг не е редно да бъде мачкан, заяви адвокатът.

Той обясни, че прокуратурата обвинява Дянков, че подбуден от бизнесмена Иво Прокопиев и са въздействали на Агенцията за приватизация, че се е стигнало до това да се избере „Булброкърс” за посредник. По този повод се дава занижена цена на акциите. Дянков не може да определи председателя на агенцията и надзорния съвет как да реализира една сделка, добави още Марковски.