„Партиите във властта са узрели да има ясен механизъм за кадровите решения“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Според нея това няма да доведе до безпринципни смени.

„Нещата са различни за добро. Двете партии казват, че има нужда от механизъм за взимане на решение. В трудна ситуация - крачка назад за устойчивост. В името на това да има процес валиден за всички назначения правим крачка назад. Никой не трябва да бъде сменен просто, за да бъде сменен. Зависи от резултатите. Главният критерий е как се изпълняват мерките и реформите“, каза Габриел.

Има управленска програма, а в нея има секторни политики, всеки един министър е отговорен за изпълнението на сроковете, законодателството и реформите, допълни още вицепремиерът.

Вчера стана известно, че ще бъде поискана оставката на управителя и на подуправителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и процедурата ще започне по нов регламент.

„Самият факт, че има много голяма яснота, че в трудна ситуация можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения - това е нещо, което трябва да виждаме откъм положителната страна. За да не стигаме до ситуации на блокаж, за да не стигаме до ситуации, в които има взаимни обвинения, защото не се е провел разговор, защото няма яснота по отношение на процедурата - това беше крачката в положителната посока“, каза още Габриел.

Според нея никой не е прекрачил границата на правомощията си.

„С премиера Николай Денков сме един екип“, посочи още външният министър.