Още в първите минути на пленарното заседание днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спази обещанието си и обяви номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер – еврокомисарят Мария Габриел.

Габриел ще получи от президента Румен Радев в понеделник първия мандат за съставяне на редовен кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание.

Шансовете да получи подкрепа от другите партии в парламента коментират в bTV Новините доц. Иво Инджов, преподавател по политически комуникации, и Димитър Ганев, политолог от агенция „Тренд”.

„Шансът за кабинет с първия мандат е немалък – още от самото начало разговорът трябваше да е за правителство с първия мандат. Досега бяхме фиксирани върху втория мандат“, коментира Инджов.

По думите му има заявена подкрепа под една или друга форма от страна на ДПС, БСП не отхвърля подкрепа за правителство, което е експертно и „Има такъв народ“ също дават положителни сигнали, а фигурата на Мария Габриел работи за такъв вид подкрепа.

Според Ганев няма как ПП-ДБ да подкрепят първия мандат, защото това би било сериозна ревизия на първоначалната им позиция.

„Ако изключим ПП-ДБ и „Възраждане“, остава вариантът да се предложи кабинет, който разчита на ДПС и БСП, както г-н Инджов каза. Вероятно това мнозинство няма да е хомогенно по всички въпроси“, допълни политологът.

За теми, по които трудно ще се разберат тези партии той даде за пример членството на България в Еврозоната и военната помощ за Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото!